perjantai 22. maaliskuuta 2013

Pääsiäisen aika

Mistä nimi pääsiäinen?

Pääsiäisen nimi pohjautuu monissa kielissä heprean sanoihin pesah, pasah (mm. ruotsin påsk ja ranskan paques, kreikan pashka). Englannin kielen easter ja saksan Ostern taas ovat peräisin muinaisgermaanisen kevään jumalattaren (Austero tai Ostero), jonka juhlaa vietettiin kevätpäiväntasauksen eli pääsiäisen aikaan.
Historian mukaan Suomessa papisto kavahti paskalta kuulostavaa sanaa, joten juhlaa varten kehitettiin uudissana pääsiäinen, joka viittaa mm. paastosta pääsemiseen. Toinen selitys on että sana päästä tarkoittaa päivää, jolloin päästään paastosta ja aletaan taas syödä lihaa ja muita herkkuja. Laskiaistiistaita seuranneena tuhkakeskiviikkona laskeuduttiin paastoon, joka kesti 40 päivää ja sen jälkeen päästiin pääsiäiseen.
 
Sunnuntaina sitten jälleen virvotaan ja trullit ovat liikenteessä koska on palmusunnuntai ja alkaa hiljainen vikko. Sitten alkaa Suuri Viikko ja Pääsiäinen.

Pääsiäismuna
Kanahan ne munat toki oikeasti munii ja muna symboloi uutta elämää ja elämän jatkumoa. Munankuorta verrataan myös Kristuksen hautaan, josta elämä murtautui ulos, kun Jeesus nousi kuolleista. Varsinkin ortodokseilla munalla on tärkeä rooli pääsiäisen vietossa. Heiltä siihen liittyvä perinne on siirtynyt myös luterilaisille.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti