torstai 14. helmikuuta 2013

Tampereen kirkot osa 10 Tuomiokirkko


Tampereen Tuomiokirkko

Tuomiokirkkoseurakunnan kolmesta kirkosta keskeisin on Jussinkylään, Kyttälän puolelle koskea, 1902-1907 rakennettu Johanneksen kirkko. Sen nimi muuttui Tuomiokirkoksi, kun Tampereesta 1923 tuli piispankaupunki.
Ulkoasultaan harmaagraniittinen ja punatiilikattoinen pyhäkkö rakennettiin arkkitehti Lars Sonckin piirustusten pohjalta ja sen taiteellisen kaunistuksen toteuttivat taidemaalarit Hugo Simberg ja Magnus Enckell.


Magnus Enckellin alttarifresko Ylösnousemus
Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli on myös täällä, yläparvelta, toiselta puolen taas Kuoleman puutarha-fresko.
Myös Simbergin fresko Köynnöksenkantajat jossa 12 pikkupoikaa kantaa ruusuköynnöstä.
Kirkko on täynnä huikeaa taidetta. Unohtamatta Simbergin lasimaalauksia joita kirkossa on paljon myös.

Pääholvin huipussa olevaan ympyränmuotoiseen pintaan Simberg maalasi hätkähdyttävän aiheen: punaisella pohjalla kiemurtelevan nahkasiipisen käärmeen, jolla on omena suussaan. Tämä oli hänen rohkein ja yllättävin tekonsa kirkon koristelussa.
Tampereen tuomiokirkossa on paljon erikokoisia ja -muotoisia ikkunoita ja Simbergin huomio kiinnittyi niihin hänen suunnitellessaan sisätilojen koristelua. Huomattavimpia isoja ikkunoita on kuusi ja ne ovat lehterikerroksessa. Myös muualla kirkkosalissa ja sakaristossa sekä eteistiloissa ikkunoita on runsaasti. Ikkunasommitelmien kuva-aiheet ovat Raamatusta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti