keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Varvara


Pyhittäjämarttyyri Varvara. Valamon luostarin museo.

Pyhittäjämarttyyri Varvara (Barbara) kuoli yhdessä pyhittäjämarttyyri Elisabetin kanssa 5. päivänä heinäkuuta 1918, päivä jälkeen tsaari Nikolain ja hänen perheensä murhan jälkeen. Kaksi nunnaa heitettiin kaivoskuiluun ja kranaatit heitettiin heidän peräänsä. Pyhä Elisabet pysyi hengissä useita tunteja ja hänen kuultiin laulavan ortodoksisia veisuja.
Pyhittäjämarttyyri Varvaran ja Elisabetin ruumiit vietiin Jerusalemiin vuonna 1920 ja haudattiin Pyhän Maria Magdalenan kikkoon.
Aika kamala kohtalo heillä oli.

 

lauantai 25. helmikuuta 2012

Tarasios Konstantinopolilainen


Pyhä Tarasios Konstantinopolilainen oli ylhäisen konstantinopolilaisen perheen lapsi, joka sai hyvän koulutuksen ja peri vanhemmiltaan oikeudenmukaisuuden ja hurskauden. Hän oli pyhän patriarkka Fotioksen (muistopv. 6.2.) setä. Tarasios (kreikaksi: Ταράσιος)syntyi noin vuoden 730 tienoilla. Vuonna 780 hän sai korkean maallisen arvon, hänestä tuli konsuli ja hänet nimitettiin valtakunnan ensimmäiseksi sihteeriksi, joka käytännössä tarkoitti keisarinna Irenen ja hänen alaikäisen poikansa Konstantinoksen hallituskauden pääministeriyttä.

Ortodoksi kirkko vietään hänen merkkipäiväänsä tänään 25.2.

Toimittuaan 22 vuotta patriarkkana Tarasios sairastui ja viimein kuoli Konstantinopolissa vuonna 806. Hänet haudattiin omaan luostariinsa ja pian hänen haudallaan alkoi tapahtua ihmeitä, kun ihmiset voitelivat itseään haudalla olevan lampukan öljyllä.
Vaikka pyhää patriarkka Tarasiosta on myöhemmin joidenkin tutkijoiden taholta syytetty veljeilystä tai heikkouden osoittamisesta imperiumin suuntaan, ortodoksinen kirkko kunnioittaa häntä suuresti ikonoklasmin torjujana ja tätä kautta ortodoksisen uskon vahvistajana ja rauhantekijänä sekä kirkon yhdistäjänä.

lauantai 18. helmikuuta 2012

Laskiaissunnuntai

Laskiaissunnuntain kirkollisena aiheena on Jumalan rakkauden uhritie. Tuolloin Jeesuksen julkisessa toiminnassa on käännekohta. Alkaa vaellus Jerusalemiin, kohti kärsimystä ja kuolemaa. Mutta tie ei pääty kuolemaan vaan sitä seuraa ylösnousemus. Päivän liturginen väri on vihreä. Se viestii kasvua ja elämänvoimaa
Paastonajalla on useita sisältöjä. Ihmistä kutsutaan tutkistelemaan Jumalan pyhyyttä ja rakkautta, joka näkyy Kristuksen kärsimyksessä ja kuolemassa. Paastonaikaan liittyy katumus; ihminen katuu syntejään ja kiintymistään tähän maailmaan. Paastonaika kutsuu ihmistä etsimään uutta, kasvamaan vastuullisempaan elämäntapaan ja luopumaan omastaan hädänalaisten hyväksi.
Sovintosunnuntai on viimeinen eli neljäs ns. valmistusviikkojen sunnuntaista, valmistussunnuntaista.
Sovintosunnuntain ehtoopalvelus aloittaa varsinaisen Suuren Paaston. Jo sitä ennen on asteittain luovuttu ensin kaksi viikkoa aikaisemmin liharuoista ja sitten viikkoa aikaisemmin maitoruoista. Sovintosunnuntaita nimitetään Suomessa myös laskiaissunnuntaiksi ja maitopyhälaskuksi. Tämä nimi, laskiainen, tulee siis siitä, että tällöin laskeudutaan paastoon.


Herra, minun elämäni valtias! Estä minusta laiskuuden, velttouden, vallanhimon ja turhanpuhumisen henki.
Anna minulle, sinun palvelijallesi, sielun puhtauden, nöyryyden, kärsivällisyyden ja rakkauden henki.
Oi Kuningas ja Herra! Anna minun nähdä rikokseni ja anna etten veljeäni tuomitsisi, sillä siunattu olet sinä iankaikkisesti. Aamen.
(Pyhän Efraim Syyrialaisen paastorukous)

keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Theodoros Alokas

Pyhän suurmarttyyri Theodoros Alokas (tunnetaan myös nimellä Theodoros Amasialainen (kreikaksi: Θεόδωρος Αμασείας), joissakin englanninkielisissä lähteissä myös nimellä Theodore Tiro (tai Tyro tai Tiron tai Teron eli Tyroslainen, kreikaksi: Θεόδωρος ο Τήρων) oli kotoisin Pontoksen Amasiasta nykyisestä Pohjois-Turkista.


Uskonsa vuoksi hänet vangittiin ja vietiin tyrmään, missä hän koko yön veisasi ylistysveisuja Jumalalle enkelien kanssa. Hän joutui kidutettavaksi monin eri tavoin ja raa'asti, siksi hänelle on annettu arvonimi suurmarttyyri. Kaiken kidutuksen jälkeen hänet määrättiin poltettavaksi ja hän auttoi kiduttajiaan niin, että riisui vaatteensa ja käveli itse roviolle. Tämä kaikki tapahtui noin vuonna 303.
Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Theodoros Alokasta aina vuosittain toisen kerran myös hänen omana muistopäivänään helmikuun 17. päivänä.


tiistai 14. helmikuuta 2012

perjantai 10. helmikuuta 2012

Angels in movie- enkelit elokuvissa

Enkeleitä on elokuvissa ja niistä on myös tehty elokuvia, vaikuttavia sellaisia. Tässä tuli muutama mieleen. Hyvä sellainen.
Angels in America


Enkelit ja demonit




Michael

torstai 9. helmikuuta 2012

Pyhittäjä Gennadi Vasojärveläinen

Pyhittäjä Gennadi Vasojärveläinen oli rikkaiden vanhempien lapsi, mutta annettuaan omaisuutensa pois hänestä tuli pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen (muistopv 17.4.) oppilas ja hän eli oppi-isänsä kanssa kilvoitellen erakkona Syvärijoen varrella.

Pyhittäjä Gennadi Vasojärveläistä muistellaan yhdessä pyhittäjä Nikifor Vasojärveläisen kanssa ortodoksisessa kirkossa aina helmikuun 9. päivänä, joka on pyhittäjä Nikiforin kuolinpäivä. Häntä muistellaan myös Karjalan valistajien yhteisenä muistopäivänä, joka sijoittuu aina vuosittain lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin.

sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Kynttilänpäivä

Kynttilänpäivä (kynttilämessu, ortodokseilla Herran temppeliintuominen) on kristillinen juhlapäivä, jota vietetään alkujaan 40 päivää joulusta, siis 2. helmikuuta, sen muistoksi, että Jeesus vietiin 40 päivän ikäisenä temppeliin ja Simeon siunasi hänet (Luuk. 2: 22-33).
Tapahtuman taustalla on kertomus vapautumisesta Egyptin orjuudesta ja juutalainen pääsiäinen. Sen mukaan jokainen esikoinen kuuluu Jumalalle, ja hänet lunastetaan Jumalalta (2 Moos. 13: 1-16). Taustalla ovat myös synnyttämiseen kuuluvat puhtaussäännökset (3 Moos. 12: 1-8).
Ennen vuotta 1774 helmikuun 2. päivä oli Suomessa pyhäpäivä. Nykyään Suomen evankelisluterilainen kirkko viettää kynttilänpäivää tänä alkuperäisenä päivämääränään vain, jos se sattuu sunnuntaiksi, muussa tapauksessa sitä seuraavana sunnuntaina. Mikäli tämä päivä on laskiaissunnuntai, kynttilänpäivä siirtyy viikkoa aikaisemmaksi.
Nimitys tulee siitä, että keskiajalla kynttilänpäivänä vihittiin vuoden aikana kirkossa käytettävät kynttilät.


oma ikonini Pyhä Simeon ja Jeesus lapsi