sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Pyhä Johannes Kastajan -päivä

Koska pyhä Johannes kastoi Kristuksen, häntä pidetään kummivanhempien suojeluspyhänä. Toisinaan häntä nimitetään myös Erämaan enkeliksi, ja tämän nimityksen johdosta hänet kuvataan joskus ikoneissa samoin kuin enkelit siivekkäänä. Apostoli Johannes käyttää evankeliumissaan pyhästä Johannes Edelläkävijästä ilmausta: ”kirkkaalla liekillä palava lamppu” (Joh.5:35). Pyhä Johannes Edelläkävijä olikin viimeinen Vanhan Testamentin profeetoista ja ikään kuin silta tuon ilmoituksen ja Jeesuksen välillä.
Ortodoksinen kirkko elää kesäkuun 24. päivänä Herran edelläkävijän ja kastajan Johanneksen syntymäjuhlaa. Johannes Kastaja oli Jumalan Sanana ja totuuden julistaja, joka profeetta Eliaan hengessä ja voimassa kulki Messiaan, Kristuksen edellä (Luuk.1:7). Vanha Kirkko koki profeetta Eliaan Kristuksen toisen tulemisen pyhän salaisuuden edelläkävijäksi.
Kirkon askeettisessa opetuksessa Johannes Kastaja nähdään katumuksen edustajana. Hän opetti elämällään aikalaisilleen, ettei ihminen voi osallistua syvällisesti Jumalan elämään, ellei hän muutu perusteellisesti. Johannes on suurten autiomaaisien esikuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti