perjantai 5. elokuuta 2011

Tampereen ortodoksinen kirkko

Tampereen ortodoksisen seurakunnan raja-alueina ovat lännessä Merikarvia, idässä Jämsä, pohjoisessa Virrat ja etelässä Akaa. Seurakunta toimii 35 kunnan alueella. Suurimpia väestökeskittymiä ovat Tampere ympäristökuntineen, Pori ympäristöineen sekä pohjoisessa Vilppulan-Mäntän-Jämsän alue. Väkiluku on noin 2900. Pyhäköt sijaitsevat Tampereella, Porissa, Kolhossa ja Valkeakoskella

Tampereen ortodoksinen kirkko eli Pyhän Aleksanteri Nevalaisen ja Pyhän Nikolaoksen kirkko on vuosina 1896–1899 rakennettu Tampereen ortodoksisen seurakunnan pääkirkko, jonka suunnitteli insinöörieversti T. U. Jazukov. Se sijaitsee Tampereen ydinkeskustassa Tammerkosken itäpuolella. Kirkko on ristinmuotoinen ja edustaa uusbysanttilaista kirkkoarkkitehtuuria. Kirkon katolla on seitsemän liekkikupolia ja sen pääkupoli on 17 metrin korkeudessa.
Kirkko rakennettiin lahjoitusvaroin kaupungin lahjoittamalle tontille. Rakennustöitä tukivat myös Venäjän Pyhä Synodi  ja valtio.
Kirkon vihki arkkipiispa Nikolaj - ja ensimmäisen sortokauden johdosta lopulta uutispimennossa.
Suomen sisällisodassa se kärsi vaurioita ja oli sen jälkeen tyhjillään. Myös iso osa kirkon irtaimistosta ja esineistöstä katosi sodan aikana Tampereen valtauksen jälkeen valkoisten ryöstelyn ja valtion takavarikoinnin seurauksena. Valtio luovutti kirkon takaisin Suomen ortodoksiselle kirkolle vuonna 1919.
Kirkon ikonostaasin ikonit ovat Pietarista ja ne on maalattu öljyväreillä metallilevyille. Tyylillisesti ne edustavat 1800-luvulla Venäjällä vallalla ollutta romanttista länsimaista tyyliä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti