lauantai 1. joulukuuta 2012

Adventtiaika koittaa

Adventti (lat. adventus Domini, ”Herran saapuminen / tuleminen”) tarkoittaa joulua edeltävää vajaan neljän viikon jaksoa kristillisessä kirkollisessa kalenterissa. Läntisten kirkkojen kirkkovuosi on keskiajan lopulta lähtien alkanut ensimmäisestä adventtisunnuntai  joka on aikaisintaan 27. marraskuuta ja viimeistään 3. joulukuuta. Tänä vuonna siis 2. joulukuuta vietämme sitä.  Adventtisunnuntait ovat neljä joulua edeltävää sunnuntaita. jokaisena sunnuntaina sytytetään adventtikynttilä. Niitä tässä ollaan puuhasteltu ja viittä vailla valmiit huomiseen.

Adventtia edeltää edellisen kirkkovuoden viimeinen sunnuntai eli tuomiosunnuntai.
Adventtiaika alkaa ensimmäisestä adventtisunnuntaista ja päättyy jouluaattoon. Se on valmistautumista joulunajan kirkolliseen juhlakauteen, Vapahtajan tulemiseen. Adventtiajan jumalanpalvelusten teemat liittyvät Jeesuksen saapumiseen maan päälle. Adventtiaikaa kutsutaan myös pieneksi paastoksi tai adventtipaastoksi erotuksena pääsiäistä edeltävästä suuresta paastosta. Aikaisemmin adventtiaikana oli tapana harjoittaa katumusta ja paastota. Tästä muistona on juhlapöydän jouluka. Sekä adventtiaikana että pääsiäistä edeltävänä paastonaikana liturginen väri kirkoissa on pääsääntöisesti violetti, ensimmäisenä adventtisunnuntaina kuitenkin valkoinen. Vähitellen adventtiajasta on muodostunut iloisen jouluodotuksen ja yhdessäolon aikajakso, jolloin vietetään lukemattomia pikkujouluja (tieto Wikipediasta).

 
Tänään kun laitoin ikkunanväliin jouluisia eläimiä mitkä ovat minulle aasit ja kamelit, (mulla ei siis ole vielä kamelia) niin ne tuovat minulle joulun, koska alkuperäiseen joulutarinaanhan kuuluvat nämä tallin eläimet Jeesus lapsen lisäksi ja tietäjien kamelit, minusta ne on niin joulueläimiä. Kameli liitetään aina aavikkobussiksi joka kuljettaa ihmisiä ja eläimiä mutta mulle tulee siitä aina joulu mieleen - ei voi mitään. Aasit ja lampaat kuuluvat talliin kuten hevonen ja siellähän se Jeesuskin syntyi, eläinten keskellä.
Adventtiin laskeudutaan ja aletaan viettämään joulunaikaa. Hiljennytään ja muistellaan, toivon mukaan. On siis aika ajatella.
Hyvää adventtiaikaa blogini lukijoille.
Hoosiannaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti