tiistai 16. heinäkuuta 2013

Marina (Margareeta) Antiokialainen

 
Pyhä suurmarttyyri Marina syntyi 3. vuosisadalla Antiokian Pisidiassa eteläisessä Vähässä-Aasiassa Aedesius-nimisen pakanapapin perheeseen. Jo varhain lapsena hän menetti äitinsä ja isä antoi tytön lastenhoitajan hoidettavaksi ja tämä kasvatti Marinan tuntemaan ortodoksista uskoa. Kuultuaan tästä ja siitä, että tyttärestä oli tullut kristitty, isä raivostui ja vihaisena kielsi kokonaan tyttärensä.
 
Margareeta Antiokialainen, ortodoksisessa kirkossa Pyhä suurmarttyyri Marina.
Margareetan tunnus kirkkotaiteessa on lohikäärme, jonka hän lannistaa ristisauvalla. Suomessa kansanperinteessä Margareeta tunnetaan nimellä Marketta.

VEHMAAN KUNNANVAAKUNASSA PYHÄ MARGAREETAMargareetan muistopäivä on on 20. heinäkuuta, keskiajan Suomessa 13. heinäkuuta. Ortodoksinen kirkko kunnioittaa suurmarttyyri Marinan muistoa vuosittain heinäkuun 17. päivänä. Katolisen kirkon pyhimyskalenterista Margareeta on poistettu epähistoriallisena 1960-luvulla
ar

2 kommenttia:

 1. Olisi kiinnostavaa tietää miksi Pyhä Margareeta on Vehmaan kunnallisvaakunassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vehmaan vaakuna on saanut aiheensa Vehmaan keskiaikaisen kirkon suojeluspyhimyksestä Pyhästä Margaretasta, joka vaakunassa esitetään perinteisellä tavalla voittaen lohikäärmeen ristisauvallaan.

   Vaakunan selitys kuuluu ”kultakentässä punainen, ristisauvaa ja kirjaa pitelevä ja vihreää lohikäärmettä polkeva Pyhä Margareetta, jonka kasvot ja kädet luonnonväriä”. Vaakunan on suunnitellut Ahti Hammar, ja Vehmaan kunnanvaltuusto hyväksyi sen 28. marraskuuta 1957. Sisäasiainministeriö vahvisti vaakunan käyttöön 19. helmikuuta 1958.
   -tämä tieto on Suomen kunnallisvaakunat -teoksesta

   Poista