keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Joona

Profeetta Joona (hepreaksi: וֹנָה / Yona, latinaksi: Ionas) eli noin vuonna 800-750 eKr. ja hän oli Vanhan testamentin niin sanotuista pienistä profeetoista ja profeetta Elisan seuraaja Israelin pohjoisessa osassa valtakuntaa. Vanhan testamentin Joonan kirja sisältää profetioita Israelin kansan tuomioista, Vapahtajan kärsimyksistä, Jerusalemiin saapumisesta ja maailman lopusta. Ennustusten lisäksi Joonan kirjassa kerrotaan siitä, kuinka hänet lähetettiin Niniveen saarnaamaan parannusta.
Joona oli toisen kuningasten kirjan mukaan (2.Kun.14:25) Gat-Heferistä, muutama kilometri Nasaretista, kotoisin olevan Amittain poika. Hän eli Jerobeam II:n hallitusvallan (786-746 eKr.) aikana. Apokryfisen Profeettojen elämänkertojen mukaan hänen sen sijaan sanottiin olevan sen leskivaimon poika, jonka profeetta Elia herätti kuolleista.
Kuuluisaksi Joonan on tehnyt hänen tarinansa meripedon tai valaan (tai uuden käännöksen mukaan ison kalan, kreikaksi: κητος μεγας / ketos megas, hepreaksi: דג גדול / dag gadol) vatsassa. (Joona 1:1-17, 2:1-10). Kun kirjanoppineet ja fariseukset vaativat merkkiä Kristukselta, Hän sanoi, ettei muuta merkkiä ollut, kun profeetta Joonan merkki:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti