Ikonostaasi eli kuvaseinä (kreikaksi: témplon) erottaa ortodoksisessa kirkossa alttarin kirkkosalista. Ikonostaasi muodostuu ikoneista, joita on laitettu seinäksi vierekkäin ja päällekkäin.
Suomessa tyypillinen ikonostaasi on yksi- tai kaksikerroksinen, jossa alin kerros muodostaa ikään kuin perustan. Siksi sitä nimitetään joskus myös rukous- eli palvontakerrokseksi. Tämä nimitys ilmentää kirkkokansan rukoilua ikonien edessä usein myös niitä kosketellen.
Tämän kerroksen tärkein kohta on keskellä sijaitsevat Pyhät ovet eli Pyhä portti tai Kuninkaan ovet, joihin on kuvattu Jumalansynnyttäjän ilmestyksen lisäksi neljä evankelistaa: Matteus, Markus, Luukas ja Johannes. Kuninkaan oven yläpuolelle kuvataan useimmiten Pyhä Ehtoollinen eli Jeesuksen viimeinen ateria opetuslastensa kanssa, missä hän asettaa ehtoollisen sakramentin.
Lintulan luostarin Pyhän Kolminaisuuden kirkon vuonna 1999 suoritetun peruskorjauksen yhteydessä uusittu, vaaleasta lehmuksesta käsinkaiverrettu ikoniseinä, johon upotettiin
entiset ikonit
entiset ikonit
Valamon luostari. Laatokka
Uspenskin Katedraali. Helsinki
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti