Ikonin tehtävä
Ikonia pidetään yhtenä niistä teistä, joita myöten voi ja täytyy pyrkiä täyttämään ihmiselle asetettu tehtävä. Ikoni on tie, jota myöten ihminen voi päästä alkukuvan kaltaisuuteen, toteuttamaan elämässään sen, mitä Jumalihminen ilmoitti ja perinnökseen jätti. Tässä mielessä ikoneja asetetaan maailman tulevan pyhyyden, kirkastumisen, ilmoituksena kaikkialle, ikään kuin tulevan olotilan toteutumissuunnitelmana. Samalla ne ovat armon julistusta ja maailmassa läsnä oleva ja pyhittävä esine.
Kristus Pantokrator, omani
Kristus Kaikkivaltias -ikoni tunnetaan myös sen kreikankielisellä nimellä Pantokrator ja se kuvaa meille ikonissa 'lihaksi tulleen Jumalan'. Tämä Kristus-ikoni on varmaan laajimmin levinnyt ja ehkä tunnetuin ikoni koko maailmassa.
Ikoni ymmärretään tavallisimmassa, suppeammassa merkityksessään ainoastaan ns. kannettavaksi, liikuteltavaksi pyhäksi kuvaksi, mutta laajemmassa merkityksessä se kattaa myös kirkkojen ja muiden pyhien tilojen seinämaalaukset sekä mosaiikkityöt.
Ortodoksisessa kirkossa ikoni on siis Kristusta, Jumalansynnyttäjää, pyhää ihmistä tai Raamatun tapahtumaa esittävä, tavallisesti puulle temperaväreillä maalattu kuva. Ikoni voi olla myös painettu kuva. Ikoni tulisi aina siunata käyttöönsä kirkossa papin toimesta. Ikoni ei ole perinteinen taide-esine, kuten esimerkiksi taulu, vaan ikoni on uskonnon harjoittamiseen käytettävä esine. Tavallisemmi siunattua ikonia ei enää saisi myydä eli ostettuasi ikonin, se voisi siunata kirkossa - mikäli mahdollista. (ortodoksi.net)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti