sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Palkattaparantajat, Kosmas ja Damianos Roomalaiset
Pyhät marttyyrit ja ihmeidentekijät sekä palkattaparantajat, Kosmas ja Damianos Roomalaiset, syntyivät Roomassa, olivat veljeksiä ja myöhemmältä ammatiltaan molemmat olivat lääkäreitä.
He joutuivat kärsimään paljon kristittyinä olemisestaan hallitsijan, Rooman keisari Carniuksen hallitusaikana (283-284).

Sairaiden parantamisen lahja

Molemmat vanhemmat olivat kasvattaneet pojistaan hurskaita kristittyjä, jotka elivät puhdasta ja hurskasta elämää. Heille oli annettu Jumalan armosta sairaiden parantamisen lahja. Lahjaansa he käyttivät anteliaasti ja ystävällisesti kaikkiin sitä tarvitseviin ylistäen Jumalaa. Parannettaville he sanoivat, ettei tämä ole omaa valtaa, vaan he parantavat Kristuksen, todellisen Jumalan voimalla. He pyysivät sairaita uskomaan Jumalaan ja paranemaan. Koska he eivät ottaneet koskaan maksua palveluksistaan, heitä kutsuttiin palkattaparantajiksi.
Ikoneissa palkattaparantajat kuvataan nuorina tai keski-ikäisinä miehinä. Heillä on käsissään lääkärin ammattiin viittaavia esineitä kuten lääkelipas ja lusikka, leikkausveitsi tai voiteiden levittämiseen tarkoitettu lasta. Oikeassa kädessä voi olla myös risti, marttyyrin tunnus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti