lauantai 25. helmikuuta 2012

Tarasios Konstantinopolilainen


Pyhä Tarasios Konstantinopolilainen oli ylhäisen konstantinopolilaisen perheen lapsi, joka sai hyvän koulutuksen ja peri vanhemmiltaan oikeudenmukaisuuden ja hurskauden. Hän oli pyhän patriarkka Fotioksen (muistopv. 6.2.) setä. Tarasios (kreikaksi: Ταράσιος)syntyi noin vuoden 730 tienoilla. Vuonna 780 hän sai korkean maallisen arvon, hänestä tuli konsuli ja hänet nimitettiin valtakunnan ensimmäiseksi sihteeriksi, joka käytännössä tarkoitti keisarinna Irenen ja hänen alaikäisen poikansa Konstantinoksen hallituskauden pääministeriyttä.

Ortodoksi kirkko vietään hänen merkkipäiväänsä tänään 25.2.

Toimittuaan 22 vuotta patriarkkana Tarasios sairastui ja viimein kuoli Konstantinopolissa vuonna 806. Hänet haudattiin omaan luostariinsa ja pian hänen haudallaan alkoi tapahtua ihmeitä, kun ihmiset voitelivat itseään haudalla olevan lampukan öljyllä.
Vaikka pyhää patriarkka Tarasiosta on myöhemmin joidenkin tutkijoiden taholta syytetty veljeilystä tai heikkouden osoittamisesta imperiumin suuntaan, ortodoksinen kirkko kunnioittaa häntä suuresti ikonoklasmin torjujana ja tätä kautta ortodoksisen uskon vahvistajana ja rauhantekijänä sekä kirkon yhdistäjänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti