perjantai 27. tammikuuta 2012

Kazanin Jumalanäiti

Kazanin (Kasanin) Jumalanäiti -ikoni on ollut suosittu Venäjällä 1500-luvulta asti. Huomattavin ero muihin Jumalanäiti-ikoneihin verrattuna on, että ikonissa Jeesus-lapsi seisoo Neitsyt Marian edessä. Kazanin ikonit ovat perinteisesti pieniä alkuperäisen mukaan, joka oli 22,5 x 27,5 cm. Kazanin Jumalanäiti-ikoni on Venäjällä suosittu häälahja ja joskus se yhdistetään venäläiseen nationalismiin.

Kazanin Jumalanäiti -ikonin sanotaan tulleen Venäjälle Konstantinopolista 1400-luvulla. Kun tataarit piirittivät Kazanin ja tekivät siitä pääkaupunkinsa 1438, ikoni katosi. Sitä ei mainittu ennen kuin vasta 1500-luvulla, muutama vuosi sen jälkeen, kun Iivana Julma vapautti Kazanin 1552.

Ehkä huomattavampia Kazanin Jumalanäidin väliintuloja ja ihmetekokoja tapahtui ensin taisteluissa ruotsalaisia sotajoukkoja vastaan vuonna 1709 ja sitten myöhemmin Napoleonia vastaan vuonna 1812.

Tätä myöhempää voittoa juhlistaakseen ikonin kopio siirettiin myöhemmin vuonna 1821 Uuden Kazanin Katedraaliin uuteen pääkaupunkiinsa Pietariin.

Tähän mennessä Kazanin Jumalanäidin-ikonista oli tullut erittäin suosittu Venäjällä ja siitä oli yhdeksän ihmeitätekevää kopiota ympäri maata. Edellen kiistellään siitä mikä, jos mikään, näistä on alkuperäinen ikoni. Jotkut väittävät, että alkuperäinen säilyi Kazanissa, kun taas jotkut väittävät, että Moskovasta Pietariin siirretty ikoni on alkuperäinen. Useat asiantuntijat uskovat kuitenkin, että alkuperäinen hävisi ja kaikki Kazanin ikonit ovat aikaisia kopioita.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti