sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Kuhmoisten kirkko

Kuhmoisten kaunis kirkko, ihana paanukatto ja terva tuoksui ihanasti. Kauniilla rinteellä eli oltiin varsinaisesti kirkonmäellä  ja hyvin hoidetut nurmet.
 
Vuonna 1786 Mikonpäivänä vihittyyn Matti Åkerblomin suunnittelemaan puukirkkoon sopii kirkkoväkeä 800 henkeä. Alttaritaulun ”Maria ja Magdalena ristin juurella” on v. 1860 maalannut B. A. Godenhjelm.
Kirkonmäellä voit vierailla Karjalaan jääneiden muistomerkillä ja 1918 patsaalla.

lauantai 19. heinäkuuta 2014

Vehkajärven kirkko

Tänään tutustuin paikkakuntani kirkkoihin. Tämä kirkko on Vehkajärven kirkko. Hiljaisella rauhallisella metsämaisemassa, vähän keskellä ei mitään. Oltiin ainoot muuten paikalla.
 
Vehkajärven pieni puukirkko rakennettiin 1841 Benjamin Helenin joka oli kuhmalahtelainen puuseppä, piirustusten mukaan. Kirkko edustaa vaatimattomuudessaan niitä olosuhteita, joissa se aikoinaan syntyi. Kirkko on malliltaan pitkäkirkko. Kirkossa on Kangasalan Urkutehtaan urut vuodelta 1936 jotka emäntä Ida Wassman lahjoitti kirkkoon. 

torstai 10. heinäkuuta 2014

Olga Venäläinen


Olga oli Kiovan ruhtinatar vuosina 945–962. Hänen kotipaikkansa on todennäköisesti Pihkova (venäjäksi: Псков / Pskov, aikaisemmin Пльсковъ / Plskov; viroksi: Pihkva), joka sijaitsee lähellä nykyisen Viron rajaa Velikajajoen varrella. Hänen on sanottu kuuluneen korkea-arvoiseen viikinkisukuun ja hän avioitui 900-luvun alussa legendaarinen varjagin, itämerensuomalaisten väestöjen asuttamat Staraja Ladogan alueet 800-luvun puolen välin jälkeen haluun ottaneen ja Novgorodin kaupungin perustaneen Rurikin, veljenpojan Igorin kanssa ja sai Igorin kanssa pojan, joka ristittiin Svjatoslaviksi. 
Kymmenen vuoden "tehokkaan" hallituskauden jälkeen Olga matkusti Konstantinopoliin ja antoi kastaa itsensä kristityksi vuonna 955, saaden kasteessa nimen Helena. Hänen tarkoituksenaan oli saada koko Kiova kristityksi, mutta yritys ei oikein onnistunut, vaan kristinusko katosi lähes kokonaan Kiovasta Olgan kuoltua vuonna 969. Vasta hänen pakanajumaluuksia palvoneen poikansa Svjatoslavin nuorin poika Vladimir Kiovalainen käännytti Kiovan ortodoksiseen uskoon vuosina 989-1015. 


Lämmintä kesää!