keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Joona

Profeetta Joona (hepreaksi: וֹנָה / Yona, latinaksi: Ionas) eli noin vuonna 800-750 eKr. ja hän oli Vanhan testamentin niin sanotuista pienistä profeetoista ja profeetta Elisan seuraaja Israelin pohjoisessa osassa valtakuntaa. Vanhan testamentin Joonan kirja sisältää profetioita Israelin kansan tuomioista, Vapahtajan kärsimyksistä, Jerusalemiin saapumisesta ja maailman lopusta. Ennustusten lisäksi Joonan kirjassa kerrotaan siitä, kuinka hänet lähetettiin Niniveen saarnaamaan parannusta.
Joona oli toisen kuningasten kirjan mukaan (2.Kun.14:25) Gat-Heferistä, muutama kilometri Nasaretista, kotoisin olevan Amittain poika. Hän eli Jerobeam II:n hallitusvallan (786-746 eKr.) aikana. Apokryfisen Profeettojen elämänkertojen mukaan hänen sen sijaan sanottiin olevan sen leskivaimon poika, jonka profeetta Elia herätti kuolleista.
Kuuluisaksi Joonan on tehnyt hänen tarinansa meripedon tai valaan (tai uuden käännöksen mukaan ison kalan, kreikaksi: κητος μεγας / ketos megas, hepreaksi: דג גדול / dag gadol) vatsassa. (Joona 1:1-17, 2:1-10). Kun kirjanoppineet ja fariseukset vaativat merkkiä Kristukselta, Hän sanoi, ettei muuta merkkiä ollut, kun profeetta Joonan merkki:


perjantai 14. syyskuuta 2012

Mikkelinpäivä lähestyy - Archangel Michael

Mikkelinpäivä on alun perin arkkienkeli Mikaelin päivä 29. syyskuuta, mutta nykyisin päivä on omistettu kaikille enkeleille. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkkovuodessa päivä on 29. syyskuuta tai sen jälkeinen sunnuntai. Tällaiselle liikkuvalle paikalle mikkelinpäivä siirrettiin Ruotsissa ja Suomessa vuonna 1772. Siirto tuli voimaan vuodesta 1774 lähtien.
(Wikipediasta)
 
Mikkelinpäivää vietetään enkelien päivänä. Enkelit kuvataan Raamatussa Jumalan sanansaattajina, jotka suojelevat ja opastavat ihmistä.

Mikkelinpäivän keskushahmo on Raamatussa mainittu arkkienkeli Mikael. Hän tuo kirkon juhlakalenteriin muistutuksen siitä, että Jumala on luonut myös näkymättömän maailman. Mikaelin kunnioittaminen ja juhliminen alkoi jo 400-luvulla Fryygiassa.
Italiassa tunnetaan samoilta ajoilta useita pyhälle Mikaelille omistettuja kirkkoja ja kappeleita. Hänelle omistettu päivä oli jo tuolloin 29. syyskuuta. Suomen luterilainen kirkko viettää mikkelinpäivää 29.9. tai jos se on arkipäivä, sitä seuraavana sunnuntaina.
 
Aktiivi partiovuosinani oli tapana Mikkelinpäivänä antaa partiolupaus paikallisessa kirkossa, silloin saatiin partiovuosi käyntiin ja tilaisuus oli kirkossa aina sopivan juhlavakin, kun sai pukeutua parhaimpiin partiovaatteisiin.
 
arkkienkeli Mikael