sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Pyhä Johannes Kastajan -päivä

Koska pyhä Johannes kastoi Kristuksen, häntä pidetään kummivanhempien suojeluspyhänä. Toisinaan häntä nimitetään myös Erämaan enkeliksi, ja tämän nimityksen johdosta hänet kuvataan joskus ikoneissa samoin kuin enkelit siivekkäänä. Apostoli Johannes käyttää evankeliumissaan pyhästä Johannes Edelläkävijästä ilmausta: ”kirkkaalla liekillä palava lamppu” (Joh.5:35). Pyhä Johannes Edelläkävijä olikin viimeinen Vanhan Testamentin profeetoista ja ikään kuin silta tuon ilmoituksen ja Jeesuksen välillä.




Ortodoksinen kirkko elää kesäkuun 24. päivänä Herran edelläkävijän ja kastajan Johanneksen syntymäjuhlaa. Johannes Kastaja oli Jumalan Sanana ja totuuden julistaja, joka profeetta Eliaan hengessä ja voimassa kulki Messiaan, Kristuksen edellä (Luuk.1:7). Vanha Kirkko koki profeetta Eliaan Kristuksen toisen tulemisen pyhän salaisuuden edelläkävijäksi.
Kirkon askeettisessa opetuksessa Johannes Kastaja nähdään katumuksen edustajana. Hän opetti elämällään aikalaisilleen, ettei ihminen voi osallistua syvällisesti Jumalan elämään, ellei hän muutu perusteellisesti. Johannes on suurten autiomaaisien esikuva.

lauantai 23. kesäkuuta 2012

Jumalansynnyttäjän juhla Vladimirin ikonin kunniaksi



Pyhä evankelista Luukas maalaa Vladimirin Jumalanäiti ikonin
ikoni 1500-luvulta

Vladimirin Jumalanäiti -ikoni kuuluu Hellyyden Jumalanäidin ikoneihin ja se lienee yksi tunnetuimmista ja rakastetuimmista venäläisistä ikoneista. Tämäkin ikoni kuuluu niihin lukuisiin ikonityyppeihin, joiden sanotaan perustuvan ikonin prototyyppiin, evankelista Luukkaan maalaamaan ensimmäiseen ikoniin Jumalansynnyttäjästä.
Vladimirin Jumalanäiti ikonista kerrotaan, että sen ensimmäisen versio lähetettiin Konstantinopolin patriarkan toimesta 1100-luvun alkupuolella Kiovan ruhtinas Juri Dolgorukille. Myöhemmin ruhtinaan poika Andrei matkusti tämä ikoni mukanaan pohjoiseen ja lähellä Vladimiria Jumalanäiti ilmestyi unessa Andreille ja kehotti viemään ikonin Vladimirin kaupunkiin.


torstai 21. kesäkuuta 2012

igumenia Marina



Lintulan luostarin johtaja igumenia Marina on haudattu torstaina Heinävedellä. Liturgian ja hautauspalveluksen toimitti ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo.
Ruumiinsiunauksen jälkeen äiti Marina haudattiin luostarin kalmistoon.
Igumenia Marina kuoli sunnuntaina Pohjois-Karjalan keskussairaalassa Joensuussa. Hän loukkaantui vakavasti auto-onnettomuudessa viime viikolla Liperissä.
82-vuotiaana kuollut Marina toimi Lintularin luostarin johtajana vuodesta 1998 alkaen. Nunnaksi hänet vihittiin vuonna 1988.
Luterilaista kirkkoa igumenian hautajaisissa edusti Kuopion piispa Jari Jolkkonen.
Lintulan luostarissa alkaa nyt neljänkymmenen päivän suruaika.

torstai 14. kesäkuuta 2012

ikonostaasi

Ikonostaasi eli kuvaseinä (kreikaksi: témplon) erottaa ortodoksisessa kirkossa alttarin kirkkosalista. Ikonostaasi muodostuu ikoneista, joita on laitettu seinäksi vierekkäin ja päällekkäin.


Suomessa tyypillinen ikonostaasi on yksi- tai kaksikerroksinen, jossa alin kerros muodostaa ikään kuin perustan. Siksi sitä nimitetään joskus myös rukous- eli palvontakerrokseksi. Tämä nimitys ilmentää kirkkokansan rukoilua ikonien edessä usein myös niitä kosketellen.
Tämän kerroksen tärkein kohta on keskellä sijaitsevat Pyhät ovet eli Pyhä portti tai Kuninkaan ovet, joihin on kuvattu Jumalansynnyttäjän ilmestyksen lisäksi neljä evankelistaa: Matteus, Markus, Luukas ja Johannes. Kuninkaan oven yläpuolelle kuvataan useimmiten Pyhä Ehtoollinen eli Jeesuksen viimeinen ateria opetuslastensa kanssa, missä hän asettaa ehtoollisen sakramentin.



Lintulan luostarin Pyhän Kolminaisuuden kirkon vuonna 1999 suoritetun peruskorjauksen yhteydessä uusittu, vaaleasta lehmuksesta käsinkaiverrettu ikoniseinä, johon upotettiin
entiset ikonit


Valamon luostari. Laatokka


Uspenskin Katedraali. Helsinki